Tomb » Specials » Banken

Banken, Sparen en het depositogarantiestelsel

Banken, Sparen en het depositogarantiestelsel Banken en hun spaarrekeningen. Wat is het depositogarantiestelsel? Wat zijn de verschillen tussen bepaalde rekeningen en welke banken zijn actief in Nederland? Informatie over OHRA en ABN AMRO.

Banken

Banken zijn financiële dienstverleners. Mensen (particulier) en bedrijven (zakelijk) kunnen tegen een kleine tegemoetkoming (rente) hun geld bij een bank wegzetten. Dit geld wordt vervolgens tegen een hogere rente weer uitgeleend door de bank zelf. Het verschil tussen de hogere ontvangen rente en lagere betaalde rente aan hun klanten is voor de bank een belangrijke bron van inkomsten.

Veiligheid van je geld

Een bank die failliet gaat komt in Europa bijna nooit voor. Toch gebeurt het wel eens. Geschiedenis van banken die met faillissement te maken hebben gehad In Nederland: Mendelssohn & Co. (Amsterdam) (1939), Texeira de Mattos (1966), Tilburgsche Hypotheekbank (1982), Van der Hoop Bankiers (2006), Indover Bank (2008), DSB Bank (2009). Uw geld zal tegenwoordig door het depositogarantiestelsel, tot een bepaald bedrag vergoed worden bij faillissement. Lees hierover meer in het artikel spaarrekeningen en banken.

Slavenburg's Bank kreeg hulp van het Franse Crédit Lyonnais. De ING nam De Westland Utrecht Hypotheekbank (WUH) onder haar hoede en voorkwam faillissement en de Rabobank redde de Friesland Bank in 2012.

In de Verenigde Staten ging voormalig grootmacht Lehman Brothers failliet. Het Italiaanse Banco Ambrosiano ging failliet in 1982. Het Engelse Barings werd voor een bedrag van 1 pond overgenomen door ING. Bij het faillissement van het IJslandse Icesave in 2008 kregen veel Nederlandse en Engelse spaarders te horen dat ze hun geld kwijtwaren.

Hieronder vindt u nog een aantal artikelen over banken en hun producten.
Spaarrekeningen en banken

Spaarrekeningen en banken

Banken en hun verschillende spaarrekeningen. Wat is het depositogarantiestelsel en welke banken vallen hieronder? Wat zijn de verschillen tussen bepaalde rekeningen en welke banken zijn actief in Nede…
ABN AMRO spaarbank

ABN AMRO spaarbank

Er zijn veel banken actief in Nederland. ABN AMRO is hier één van en na de fusie met Fortis is het één van de vier grootste banken samen met ING, SNS Reaal en Rabobank.
OHRA verzekeringen en bankzaken

OHRA verzekeringen en bankzaken

OHRA is een Nederlandse verzekeringsmaatschappij. U kunt hier terecht voor verzekeringen, maar ook overige bankzaken. OHRA maakt deel uit van de Delta Lloyd Groep.
Gepubliceerd door Tomb op 14-01-2013, laatst gewijzigd op 15-01-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Websites:
  • ABN AMRO
  • OHRA
  • Delta Lloyd Groep