Banken, Sparen en het depositogarantiestelsel
Banken en hun spaarrekeningen. Wat is het depositogarantiestelsel? Wat zijn de verschillen tussen bepaalde rekeningen en welke banken zijn actief in Nederland? Informatie over OHRA en ABN AMRO.
Banken
Banken zijn financiële dienstverleners. Mensen (particulier) en bedrijven (zakelijk) kunnen tegen een kleine tegemoetkoming (rente) hun geld bij een bank wegzetten. Dit geld wordt vervolgens tegen een hogere rente weer uitgeleend door de bank zelf. Het verschil tussen de hogere ontvangen rente en lagere betaalde rente aan hun klanten is voor de bank een belangrijke bron van inkomsten.
Veiligheid van je geld
Een bank die failliet gaat komt in Europa bijna nooit voor. Toch gebeurt het wel eens. Geschiedenis van banken die met faillissement te maken hebben gehad In Nederland: Mendelssohn & Co. (Amsterdam) (1939), Texeira de Mattos (1966), Tilburgsche Hypotheekbank (1982), Van der Hoop Bankiers (2006), Indover Bank (2008), DSB Bank (2009). Uw geld zal tegenwoordig door het depositogarantiestelsel, tot een bepaald bedrag vergoed worden bij faillissement. Lees hierover meer in het artikel
spaarrekeningen en banken.
Slavenburg's Bank kreeg hulp van het Franse Crédit Lyonnais. De ING nam De Westland Utrecht Hypotheekbank (WUH) onder haar hoede en voorkwam faillissement en de Rabobank redde de Friesland Bank in 2012.
In de Verenigde Staten ging voormalig grootmacht Lehman Brothers failliet. Het Italiaanse Banco Ambrosiano ging failliet in 1982. Het Engelse Barings werd voor een bedrag van 1 pond overgenomen door ING. Bij het faillissement van het IJslandse Icesave in 2008 kregen veel Nederlandse en Engelse spaarders te horen dat ze hun geld kwijtwaren.
Hieronder vindt u nog een aantal artikelen over banken en hun producten.