Alles over de Spaanse gitaar
De Spaanse of ook wel Klassieke gitaar. Een goede keus voor beginnende gitaristen. Wat zijn de verschillen met andere typen gitaren? Een stukje geschiedenis over het ontstaan van dit instrument en componisten die schreven voor dit instrument.
De Spaanse gitaar
De Spaanse gitaar of Klassieke gitaar is een type gitaar dat afwijkt van de Western gitaar of elektrische gitaar. Het grootste verschil zijn de snaren. Waar er op een Western of elektrische gitaar stalen snaren worden gebruikt, worden er op de Spaanse gitaar nylon snaren gespannen. Natuurlijk is de holle klankkast bij western en Klassieke gitaren anders dan bij een elektrische gitaar, hoewel er ook elektrische hollowbody gitaren gemaakt worden.
Doorversterking
Nog een groot verschil met de
elektrische gitaren is de manier van door versterken. Op een elektrische gitaar wordt er door versterkt door middel van enkelspoels elementen of dubbelspoels elementen (humbuckers) die in gefreesde gaten in de body zijn bevestigd. Op western gitaren wordt er gebruik gemaakt van een Piezo element of een los verkrijgbaar element wat je in/op je gitaar kunt bevestigen. De Spaanse gitaar wordt vandaag de dag ook uitgebracht in versies waar het mogelijk is om via versterking te spelen. Bijvoorbeeld de Alhambra 5 P met zijn smalle kast en uitgebreide preamp/equalizer. Dit kan handig zijn om met een band op een podium gebruik te maken van wat Spaanse klanken.
Beginnende gitaristen
Voor beginnende gitaristen is het handig om met een Spaanse gitaar te beginnen. Hoewel de hals wat breder is dan bij andere gitaren geeft dit toch ook weer wat meer ruimte voor je vingers bij het bespelen. Ook zijn de nylonsnaren een mindere aanslag op je vingers en vaak soepeler te bespelen. Het grote verschil is uiteraard dat je met de aanslag hand de vingers gebruikt om te tokkelen of akkoorden aan te slaan. Dit gebeurt op elektrische gitaren vaak met een plectrum. Bij de overstap naar een elektrische gitaar is het dan ook vaak werken aan het verfijnen van de aanslagtechniek met een plectrum.
Lees verder in onderstaande artikelen waarin de geschiedenis van de klassieke gitaar, de componisten die schreven voor de klassieke gitaar en verschillende goedkopere en duurdere gitaarmerken aan bod komen.